FÉMKREATÍV

A lépcső
mint térdekorációs elem

A házak fontos elemei – persze, amennyiben szükséges – az emeleteket összekapcsoló épcsők. Első gondolatra nem tűnik nehéz kérdésnek, hogy milyen lépcsőt válasszunk. Érdemes azonban elmélyedni a lépcsők világában, hogy biztonságos, időtálló és a környezetbe harmonikusan illeszkedő lépcsőn közlekedhessünk.

Még időben, a tervezési folyamatban, a ház, lakás  kivitelezésének korai fázisában el kell döntenünk hogy nyitott vagy zárt lépcsőt szeretnénk, anyagát tekintve mi az elképzelésünk, milyen technológiájú, felfüggesztésű lépcsőt szeretnénk. hogy még időben összhangba hozhatóak legyenek elképzeléseink azok megvalósítási lehetőségeivel.

Lépcső

Amire gondolni kell

Az első és legfontosabb amit el kell döntenünk a leendő lépcsőnkről, hogy szeretnénk-e, hogy lakásunk dísze legyen, vagy pedig csak a funkcionális szempontokat kívánjuk előtérbe helyezni.

Emeletes ház esetén mindenképp szükség  lesz lépcsőre, itt tervezési folyamatnál hamar el kell dönteni, milyen kivitelű lépcsőt szeretnénk. Amennyiben felújításban gondolkodunk, akkor a meglévő adottságok nagyban meghatározzák lehetőségeinket. Ebben az esetben is a lépcsőt érdemes minél korábban megterveztetni, így  a kivitelezéskor esetleg módosítani lehet az adottságokon, a födémnyílás méretén.

Hamar el kell döntenünk azt is, milyen anyagból készüljön a lépcső.
A lépcső készülhet gipszbetonból, fából, fémből, vasbetonból. Cégünk a fémszerkezetű illetve fém és fa együttes használatával készült lépcsők kivitelezésére fókuszál.

Egy lépcső megtervezésekor sok szempontot kell figyelembe venni. Mekkora a helyigény, hol mekkora a fejtávolság, milyen korlátot szeretnénk, milyen anyagból, anyagokból készüljön a lépcső, mekkora legyen a lépésmagassága, stb A balesetveszély miatt figyelni kell a megvilágításra, a fűtőtesttől, ablaktól való távolságra, de fontos szempont, hogy gyermekbiztos is legyen. 

A legcélszerűbb, ha már az építkezés megkezdése előtt szakmebre tanácsát kérjük ki. 

Az összegyűjtött tapasztalat és szaktudás nem csak lerövidíti a kitalálás időszakát, de a végeredményt tekintve, a buktatók, fölösleges kiadások elkerülését, költséghatékonyabb. is. Sok problémára a szakmeber rögtön tudja a választ. Több mint 15 éve foglalkozunk fémtartószerkezetű lépcsők tervezésével és kivitelezésével. Bízhat szakértelmünkben!

Kapcsolódó termékeink

Amit mi gondolunk

A TERVEZÉS

Matematikai képletek és a szakma szabályai vannak segítségünkre abban, hogy kényelmes és biztonságos lépcsőt tervezzünk az otthonába. A lépcsők szabályozása szerint egy normál lakóingatlanban a lépcsőfokok minimális szélessége legalább 80 cm kell legyen. Egy lépcső tervezésénél segítségünkre van az úgynevezett lépcsőszabály. Ez a lépcsőfokok méreteinek meghatározásában segít. Ez, az emberi átlagos lépéstávolságot veszi alapul. Ez átlagosan 60-64 cm. A lépéstávolság mellett a (2 x m) + sz képletet kell használni a lépcsőfok méretének kiszámításához.
Ebben a képletben az m: a lépcsőfok fellépő részének magassága, az sz: a lépcsőfok belépő részének szélessége, lépcsőfelületi szélessége. A szabályozás szerint a lépcsőfok fellépő magassága, azaz az “m” nem lehet nagyobb 17 centiméternél. Ez az általános eset, ettől szükség esetén el lehet térni. Ezek az úgynevezett helytakarékos lépcsők, melyek a hely adottságai következtében, kénytelenek vagyunk felülírni a szakma szabályait. 

A helytakarékos lépcső

A lépcsőszabály ugyan a lépcsőzés kényelmességére fókuszál. Akkor biztonságos egy lépcső, ha a lépcsőfokok fellépőmagasságának és a belépő szélességének összege 46-48 cm. Helytakarékossági okokból sok esetben ez az érték nem éri el a 46 cm-t. Viszont helytakarékos lépcső tervezés során is oda kell figyelni a méretekre. Ha nincs is ennyi hely a lépcsőnek, hogy ezt a 46-48 cm-t tartani lehessen, arra azért törekedni kell, hogy minél közelebb legyünk a 46 centiméterhez.

A számolási  és tervezési folyamatot követően 3D-s tervek lesznek segítségére, hogy ki tudja választani a legmegfelelőbbet.

A FÉMSZERKEZETŰ LÉPCSŐ ELŐNYEI

 • könnyű szerkezet
 • kültéren is alkalmazható
 • modern formák is kivitelezhetők
 • általában a korlát része a szerkezetnek, így stabil

A FÉMSZERKEZETŰ LÉPCSŐ HÁTRÁNYAI

 • nagyobb szaktudást igényel, mert
 • szaktudás hiánya miatt geometriailag és méretileg pontatlan lehet, és utólagosan nehezen javítható
 • a fémszerkezet esetleg rezonálhat

Egyedi gyártású

Termékeink

Egyenes lépcsők

Az egyenes lépcső letisztult alakjával, és az adott környezethez illeszkedő designjának köszönhetően a belső tér dísze lehet.

Fordulós lépcsők

Kisebb helyigénye miatt a legtöbb lakótér adottságaihoz a fordulós lépcső a leginkább megfelelő, akár két szint közé, akár galériára.

Csigalépcsők

Íves terekbe ajánlott, melyekben nagyobb magasságot szeretnénk áthidalni.

Amire büszkék vagyunk

Legutóbbi munkáink

Vegye fel velünk.a kapcsolatot!

Hívjon, vagy írjon nekünk, hamarosan jelentkezünk!

  Szekeres András

  lakatos – egyéni vállalkozó

  1171 Budapest, Lemberg utca 107.

  A témával kapcsolatos írásaink

  No related posts.