FÉMKREATÍV

A lépcső
mint térdekorációs elem

A házak fontos elemei – persze, amennyiben szükséges – az emeleteket összekapcsoló épcsők. Első gondolatra nem tűnik nehéz kérdésnek, hogy milyen lépcsőt válasszunk. Érdemes azonban elmélyedni a lépcsők világában, hogy biztonságos, időtálló, és a környezetbe harmonikusan illeszkedő lépcsőn közlekedhessünk.

Még időben, a tervezési folyamatban a ház, lakás kivitelezésének korai fázisában el kell döntenünk, hogy nyitott vagy zárt lépcsőt szeretnénk, anyagát tekintve mi az elképzelésünk, milyen technológiájú, felfüggesztésű lépcsőt szeretnénk, hogy még időben összhangba hozhatóak legyenek elképzeléseink azok megvalósítási lehetőségeivel.

Lépcső

Amire gondolni kell

Az első és legfontosabb, amit el kell döntenünk a leendő lépcsőnkről, hogy szeretnénk-e, hogy lakásunk dísze legyen, vagy inkább csak a funkcionális szempontokat kívánjuk előtérbe helyezni.

Emeletes ház esetén mindenképp szükség lesz lépcsőre, itt tervezési folyamatnál hamar el kell dönteni, milyen kivitelű lépcsőt szeretnénk. Amennyiben felújításban gondolkodunk, akkor a meglévő adottságok nagyban meghatározzák lehetőségeinket. Ebben az esetben is a lépcsőt érdemes minél korábban megterveztetni, így a kivitelezéskor esetleg módosítani lehet az adottságokon, a födémnyílás méretén.

Hamar el kell döntenünk azt is, milyen anyagból készüljön a lépcső.
A lépcső készülhet gipszbetonból, fából, fémből, vasbetonból. Cégünk a fémszerkezetű illetve fém és fa együttes használatával készült lépcsők kivitelezésére fókuszál.

Egy lépcső megtervezésekor sok szempontot kell figyelembe venni. Mekkora a helyigény, hol mekkora a fejtávolság, milyen korlátot szeretnénk, milyen anyagból, anyagokból készüljön a lépcső, mekkora legyen a lépésmagassága, stb A balesetveszély miatt figyelni kell a megvilágításra, a fűtőtesttől, ablaktól való távolságra, de fontos szempont, hogy gyermekbiztos is legyen. 

A legcélszerűbb, ha már az építkezés megkezdése előtt szakmeber tanácsát kérjük ki. 

Az összegyűjtött tapasztalat és szaktudás nem csak lerövidíti a kitalálás időszakát, de a végeredményt tekintve, a buktatók, fölösleges kiadások elkerülését, költséghatékonyabbá is elképzeléseink megvalósítását. Sok problémára a szakmeber rögtön tudja a választ. Több mint 15 éve foglalkozunk fémtartószerkezetű lépcsők tervezésével és kivitelezésével. Bízhat szakértelmünkben!

Kapcsolódó termékeink

Amit mi gondolunk

A TERVEZÉS

Matematikai képletek és a szakma szabályai vannak segítségünkre abban, hogy kényelmes és biztonságos lépcsőt tervezzünk otthonába. A lépcsők szabályozása szerint egy normál lakóingatlanban a lépcsőfokok minimális szélessége legalább 80 cm kell legyen. Egy lépcső tervezésénél segítségünkre van az úgynevezett lépcsőszabály. Ez a lépcsőfokok méreteinek meghatározásában segít. Ez az emberi átlagos lépéstávolságot veszi alapul. Ez átlagosan 60-64 cm. A lépéstávolság mellett a (2 x m) + sz képletet kell használni a lépcsőfok méretének kiszámításához.
Ebben a képletben az m – a lépcsőfok fellépő részének magassága, az sz –  a lépcsőfok belépő részének szélessége, lépcsőfelületi szélessége. A szabályozás szerint a lépcsőfok fellépő magassága, azaz az “m” nem lehet nagyobb 17 centiméternél. Ez az általános eset, ettől szükség esetén el lehet térni. Ezek az úgynevezett helytakarékos lépcsők, melyek tervezése során, a hely adottságai következtében, kénytelenek vagyunk felülírni a szakma szabályait. 

A helytakarékos lépcső

A lépcsőszabály a lépcsőzés kényelmességére fókuszál. Akkor biztonságos egy lépcső, ha a lépcsőfokok fellépőmagasságának és a belépő szélességének összege 46-48 cm. Helytakarékossági okokból sok esetben ez az érték nem éri el a 46 cm-t. Viszont helytakarékos lépcső tervezés során is oda kell figyelni a méretekre. Ha nincs is ennyi hely a lépcsőnek, hogy ezt a 46-48 cm-t tartani lehessen, arra azért törekedni kell, hogy minél közelebb legyünk a 46 centiméterhez.

A számolási  és tervezési folyamatot követően 3D-s tervek lesznek segítségére, hogy ki tudja választani a legmegfelelőbbet.

A FÉMSZERKEZETŰ LÉPCSŐ ELŐNYEI

 • könnyű szerkezet
 • kültéren is alkalmazható
 • modern formák is kivitelezhetők
 • általában a korlát része a szerkezetnek, így stabil

A FÉMSZERKEZETŰ LÉPCSŐ HÁTRÁNYAI

 • nagyobb szaktudást igényel
 • szaktudás hiánya miatt geometriailag és méretileg pontatlan lehet, és utólagosan nehezen javítható
 • a fémszerkezet esetleg rezonálhat

Egyedi gyártású

Termékeink

Egyenes lépcsők

Az egyenes lépcső letisztult alakjával, és az adott környezethez illeszkedő dizájnjának köszönhetően akár a belső tér dísze is lehet.

Fordulós lépcsők

Kisebb helyigénye miatt a legtöbb lakótér adottságaihoz a fordulós lépcső a leginkább megfelelő, legyen szó két szint közötti tér áthidalásáról, akár galériára való feljutásról.

Csigalépcsők

Egy különleges forma. Íves terekbe ajánlott, melyekben nagyobb magasságot szeretnénk áthidalni.

Amire büszkék vagyunk

Legutóbbi munkáink

20171104 100641 scaled
20170520 104303 01
20170309 161521 01
20191105 162016 01
DSCF0176 scaled
20171104 100656 masolata scaled
20171104 100729 scaled
20180803 144500 scaled
20170621 191054 scaled

Egyedi megoldást szeretne?

Legyen szó bármilyen fémből készült lépcsőről, írja meg elképzeléseit a stílus, a kivitelezés jellegét illetően, amelyet 3 egyszerű munkafázis követ.

 1. Felveszem Önnel a kapvcsolatot, és egy személyes, vagy online egyeztetés alkalmával megbeszéljük a részleteket.
 2. Ezt követi a felmérés a tervezés, majd tervek elfogadásának folyamata.
 3. Az elfogadás és előlegfizetés után következik a kivitelezés, melyet az átadás és örömteli használatbavétel követ.

Az ötlettől a megvalósulásig!

 • Tervezés
 • Kivitelezés
 • Szerelés
kapcsolati ikon hatter nelkul 5

Vegye fel velünk.a kapcsolatot!

Hívjon, vagy írjon nekünk, hamarosan jelentkezünk!

  Szekeres András

  ügyvezető

  1171 Budapest, Lemberg utca 107.

   +36 70 948 9500

  A témával kapcsolatos írásaink

  No related posts.